Rotsbeheer kennismaking

Terug

Op zaterdag 19 en zondag 20 september is in samenwerking met de NKBV en KBF (B) een Rebolting-kennismakingsweekend geweest.

 

Van verschillende regio’s waren mensen aanwezig. Uit de regio Limburg waren dat Leron Schoonbrood en Peter Vos met Frank Vleugels uit de klim-commissie.

Onder leiding van Koen Hauchkorne (BKF) werken er in België diverse rebolting-teams die zowel nieuwe rotsgebieden klimvaardig maken, maar ook de bestaande gebieden onderhouden.

Je moet daarbij denken aan: snoeien en plantvrij maken (of houden) van de routes, losse stenen verwijderen, het controleren van de rotsstructuur, het controleren en eventueel vervangen van relais en haken. Maar ook: de paden naar de rotsen maaien en vrij houden, trappen aanleggen en onderhouden, etc.


Wat ons meteen opviel, is de gigantische hoeveel arbeid die hiervoor benodigd is. Deze teams werken hard en veel om het voor ons klimmers mogelijk te maken om überhaupt te kunnen klimmen. Zonder deze teams zou het klimmen niet eens mogelijk zijn! Daarnaast moeten ze ook nog aan de Belgische wetgeving voldoen. Je mag immers niet zomaar aan rotsen werken/snoeien.Omdat er steeds meer klimgebieden bijkomen, hebben ze onze hulp gevraagd. Het zou immers zonde zijn als door gebrek aan onderhoud in de toekomst gebieden moeten sluiten.

Interesse om hieraan mee te doen? Meld je bij de Klimcommissie NKBV Limburg en draag je steentje bij om het rotsklimmen in België mogelijk te houden.