Activiteiten overzicht

Cursussen, opleidingen en workshops

Volg een klimcursus in de hal of rots, een praktische workshop over bijvoorbeeld bergwandelen of reddingstechnieken of word kliminstructeur.

Workshops

Onze workshops

Wil jij weten welk materiaal je mee moet aanschaffen, hoe je navigeert in de bergen, wat je lichaam ondergaat bij verblijf en activiteit op grotere hoogtes, met een focus op hoogteziekte nemen, we bieden een ruim assortiment aan workshops!

Een greep uit ons aanbod:

 • Bergwandelen
 • Bergsport en gezondheid
 • Uitrusting, voorbereiding en huttenleven
 • Grammenjagen
 • Oriëntatie
 • Gletsjerkunde
 • Het weer
 • Alpiene gevaren

De workshops, met uitzondering van de praktijkdag Oriëntatie, worden gehouden van: 19.30 - 22.00 uur. bij onze Regio klimmuur SPORTPARK Ookmeer Dr. Meurerlaan 9 (Hoek Troelstralaan - Dr. Meurerlaan)
1067 SM Osdorp, Amsterdam-West. "Onze locatie is te herkennen aan de grote betonnen klimwanden & kleinere klimwanden."

Meer informatie:
Voor vragen of meer informatie email naar: workshops@nkbvamsterdam.nl

Zoek deze activiteit op in de agenda

Cursussen

Diverse cursussen om beter te leren klimmen

We organiseren bijvoorbeeld een cursus nuts en friends of reddingstechnieken, zodat je leert hoe te handelen als niet alles gaat zoals gepland.

Klimcursus Indoor Toprope

De cursus Indoor Toprope brengt je de basisbeginselen van het Indoor Sportklimmen bij. Je ontvangt na een eindtoets het Klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope. De eindtoets is een momentopname. Na deze cursus kun je:

 • veilig en zelfstandig topropen
 • de specifieke gevaren op gebied van toprope herkennen en vermijden

Ingangseis: De cursus staat open voor iedereen. Ervaring met indoor klimmen is niet vereist.

Cursusduur: Het klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope wordt verstrekt na een cursus van minimaal 3 lessen en een minimum van 8 contacturen.

Toets: De klimvaardigheidstoets wordt afgenomen door een erkend kliminstructeur. Bij de toets moet de cursist laten zien alle competenties zelfstandig te beheersen.*

Leeftijdsgrenzen: De minimale leeftijd voor afgifte van het Klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope is 8 jaar. Er geldt opzichtplicht door volwassenen tot 14 jaar. Niet de leeftijd, maar het kunnen van het kind is bepalend.

Download 'Schema competenties klimcursussen NKBV'

Klimcursus Indoor Voorklimmen

De cursus Indoor Voorklimmen brengt de basisbeginselen van het indoor voorklimmen bij. Je ontvangt na een eindtoets het Klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen. De eindtoets is een momentopname.

Na deze cursus kun je:

 • veilig en zelfstandig voorklimmen
 • een voorklimmer zekeren
 • specifieke gevaren op gebied van voorklimmen herkennen en vermijden

Ingangseis: In het bezit van het klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope of in het bezit van vergelijkbare ervaring. Cursist moet in staat zijn de oefenroutes soepel te klimmen.

Cursusduur: Het klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen wordt verstrekt na een cursus van minimaal 3 lessen en een minimum van 8 contacturen.

Toets: De klimvaardigheidstoets wordt afgenomen door een erkend kliminstructeur. Bij het examen moet de cursist laten zien alle competenties zelfstandig te beheersen.

Leeftijdsgrenzen: De minimale leeftijd voor afgifte van het Klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen is 12 jaar. Er geldt opzichtplicht door volwassenen tot 16 jaar. Niet de leeftijd, maar het kunnen van het kind is bepalend. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen, mits voldoende kundig, probleemloos een voorklimcursus volgen. Ze krijgen pas met 12 jaar een Klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen.

Download 'Schema competenties klimcursussen NKBV'

Klimcursus Outdoor Rotsklimmen Single Pitch

De cursus Outdoor Rotsklimmen heeft als doel eenvoudige routes veilig en beheerst zelfstandig voor te klimmen*. Omdat tegenwoordig de klimgebieden in de meeste landen om ons heen goed zijn ingericht, met nieuwe(re) haken en veilige zekerankers richten we ons in eerste instantie op de huidige natuurlijke habitat van de voorklimmende sportklimmer: het buiten rotsklimmen van enkele touwlengte routes, het zogenaamde “single pitch.

Dit betekent dat de cursisten aantoonbare (binnen)klimervaring dienen te hebben om aan deze cursus mee te kunnen doen**.

Het basisdeel van de cursus richt zich op:

 • Voorbereiding van zowel de klimsessie als de gehele dag (routes vinden, weer, voeding, bepakking)
 • Zekertechnieken met verschillende soorten zekerapparaten (halfautomaten, tubers)
 • Setjes inklippen en touwverloop
 • Veilig voorklimmen en afdalen, alsmede het naklimmen in toprope situatie en abseilen
 • Klimtaktiek en omgaan met angst.

Bij voldoende gedemonstreerde beheersing kan de cursist direct het certificaat “KVB-OV-SP” halen (klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen met aantekening single pitch). Dit kan op ieder moment in de cursus.

De gehele cursus is opgebouwd uit verschillende dagdelen over een langere periode***:

 • 1 kennismakingsavond, NKBV Regio AMS lokatie Osdorp,nadere uitleg en check op eigen klimmateriaal
 • 1 vrijdagavond, USC Amsterdam lokatie UvA, voorklimvallen oefenen
 • 2 weekenden (Za&Zo, evt Vr-avond, Belgie of Duitsland), oefenen, demonstratie en eventuele examinering *****.

Deelname aan alle voorbereidende onderdelen is verplicht om een zinnige deelname aan de weekenden te waarborgen. Uitzonderingen alleen in overleg met de cursusleiding.

* Voor de mensen die nooit buiten hebben geklommen maar wel ervaring hebben met indoor klimmen en zekeren, raden wij aan om eerst met een regioweekend mee te gaan om onder begeleiding van instructeurs de eerste buiten-meters te maken. Dit bereidt je voor op het gevoel van de echte rots in een veilige omgeving, kun je vele routes (na)klimmen, zodat je daarna de vervolgstap van een voorklimcursus kunt nemen.

** Je hoeft natuurlijk geen klimgod te zijn, maar goede beheersing van toprope zekeren en een (na-)klimniveau van minimaal. 5a is wel noodzakelijk om je volledig te kunnen concentreren op de nieuw te leren technieken. Als dit niveau er (nog) niet is dan raden wij aan om eerst een indoor klimcursus te doen. Vanzelfsprekend kan dit alles besproken worden met de cursisleiding.

*** Precieze datumstelling zie agenda.

**** De cursussen zijn in eerste instantie bedoeld voor klimmers uit de regio Amsterdam. Geïnteresseerden uit andere regio's kunnen zich aanmelden en komen op de reservelijst, welke gebruikt zal worden om de cursus vol te maken. Bevestiging van toelating (en eventuele restitutie als niet) zal plaatsvinden uiterlijk 1 maand voor aanvang cursus.

***** De deelnemers dienen een aantal klimaccessoires zelf mee te nemen naar de weekenden. Een paklijst wordt besproken op de kennismakingsavond, dus aanschaf van te voren is niet nodig. Je gordel dient sowieso minder dan vijf jaar oud te zijn ivm reisverzekering. Een reisverzekering die klimactiviteiten dekt is natuurlijk ook nodig, de NKBV biedt een goede optie via de hoofd-site.

 

Opleidingen

Sportklimbegeleider

Wil je anderen laten kennismaken met sportklimmen en sportklimactiviteiten begeleiden? Volg dan een opleiding tot Sportklimbegeleiders (SKB2) voor het outdoor klimmen zodat je verenigingsactiviteiten van de Regio kan begeleiden.

Als SKB2 zul je altijd onder begeleiding/verantwoording van een zelfstandig instructeur instructie geven aan cursisten door ermee te gaan klimmen in de rotsen of op de klimmuur.

Wij bieden je daarvoor een zeer praktijk gerichte opleiding waarin de noodzakelijke theorie niet wordt vergeten. In het curriculum van de gemoderniseerde NKBV opleiding wordt sterk de nadruk gelegd op didactische vaardigheden. Tevens wordt de opleiding per deelnemer op maat gemaakt afhankelijk van de individuele voorkennis en vaardigheden. De opleiding zal merendeels plaatsvinden door middel van leerstages tijdens de verenigingscursussen en klimweekenden.

Sportklimbegeleiders kunnen na het behalen van hun diploma in NKBV verenigingsverband door de Regio worden ingezet voor rotsklimweekenden in België en de rotsklimcursussen in Nederland (onze ALO-muur, hallen en Monte Cervino in Bergschenhoek, en eventueel de klimwand in Spaarnwoude).

Instapniveau

Het instap niveau is minimaal 4de graads in Belgie voorklimmen met minimaal 2 jaar ervaring als voorklimmer.

Voorwaarden

Dat je minimaal 2-3 jaar als instructeur actief zal zijn binnen de regio Amsterdam.

 

Zoek deze activiteit op in de agenda